Dat heeft het bedrijf deze week bekendgemaakt. De vergroeningsslag van GLS bestaat uit diverse pijlers. Zo wil de vervoerder zijn elektrische vloot uitbreiden. Ook wil het investeren in laadinfrastructuur en het elektrisch bezorgen in binnensteden bevorderen.

Actieradius

Echter, omdat stekkervoertuigen slechts beperkt beschikbaar zijn en bovendien een relatief korte actieradius hebben, is volledig uitstootvrije levering van pakketten nog niet haalbaar. Daarom wil GLS ook geld doneren aan gecertificeerde bedrijven die zich bezighouden met bebossingsprojecten. Daarmee wil de vervoerder 160.000 ton CO2 compenseren.

Het geld dat met deze ‘groene investeringen’ is gemoeid, wil het van oorsprong Nederlandse bedrijf niet in zijn eentje ophoesten. Klanten moeten eraan meebetalen. Daarom gaan per 1 oktober de tarieven met gemiddeld 3,5% omhoog.