Postcon, dat een marktaandeel van rond de 10% heeft in de Duitse postmarkt, stond samen met de Italiaanse dochter Nexive sinds augustus vorig jaar te koop. Destijds werd er door de directie al veertig miljoen euro afgeboekt op het eigen vermogen met het oog op de voorgenomen verkoop. Eerder deed PostNL al het dochterbedrijf (TNT Mail) in het Verenigd Koninkrijk van de hand. Topvrouw Herna Verhagen zei tegen BNR dat het Italiaanse dochterbedrijf waarschijnlijk later dit jaar zal worden verkocht. PostNL bezit dan alleen nog het internationale pakketplatform Spring buiten de Benelux.

Verlies

Het Nederlandse postbedrijf had de buitenlandse postactiviteiten overgenomen na de scheiding van het zusterbedrijf TNT Express in 2011. De postbedrijven waren ooit gekocht met de visie om een Europees postbedrijf te bouwen, maar de stagnerende liberalisering van de Europese postmarkt zorgde ervoor dat die expansieplannen niet haalbaar waren.

Vier jaar geleden zei topvrouw Herna Verhagen van PostNL tegen het beleggersblad van de VEB dat het moeilijk was om geld te verdienen in de buitenlandse postmarkten. Ze wees erop dat het bedrijf geen eigen netwerk had voor de ‘last mile’ in die landen.

In 2017 leverden de buitenlandse onderdelen (omzet 770 miljoen euro) dan ook een negatief operationeel cash resultaat van 15 miljoen euro op. Over het eerste halfjaar van 2018 lag dat bedrijfsverlies op 11 miljoen euro.

Pakketvervoer

PostNL maakte verder bekend in het tweede kwartaal meer omzet en winst te hebben behaald. Dat was vooral te danken aan de verdere groei van het aantal bezorgde pakketten, dat met 13% steeg. De hoeveelheid brievenpost daalde met bijna 10%. De omzet van het postbedrijf steeg van 666 naar 681 miljoen euro, terwijl het bedrijfsresultaat met acht miljoen euro toenam naar 41 miljoen euro. Onder de streep bleef 25 miljoen euro over.

PostNL wacht nog altijd op de zegen van de Autoriteit Consument & Markt voor zijn geplande overname van branchegenoot Sandd. Verhagen herhaalde dat bij een afwijzing beide postbedrijven zullen aankloppen bij de staatssecretaris van Economische Zaken om de deal alsnog van de grond te krijgen.