Sinds kort worden de expresvluchten tussen de Europese expreshub in Parijs en Londen en Dublin uitgevoerd met B767F’s (capaciteit 40 ton). De capaciteit op deze route wordt daarmee verhoogd met 16% vergeleken met de A300F’s die de Amerikaanse doorgaans vijf keer week op de route inzet.

Kostenvoordelen

De B767 biedt naast meer ruimte voor het groeiend pakketvervoer ook kostenvoordelen. Zo is de brandstofconsumptie bijna 10% lager dan die van de kleinere A300F’s. Ook produceert de B767 minder lawaai. Voor FedEx is er nog een andere overweging. Door het gebrek aan slots op een groot aantal Europese luchthavens kan de pakketvervoerder alleen nog groeien door grotere vrachtvliegtuigen in te zetten.

Eerder heeft DHL Airways daardoor al incidenteel gekozen om de B777F’s (capaciteit 80 tot 100 ton) in te zetten op Schiphol. Het is nog onduidelijk wanneer FedEx met de B767’s naar Schiphol komt.