Daar stond een daling in de briefpost tegenover. Deze markt staat al jaren onder druk en PostNL zag het volume in de eerste drie maanden van dit jaar dan ook met bijna 10% verder afnemen bij een omzetdaling van 8%.. Tegelijkertijd steeg het pakketvolume met 16% omhoog. De opbrengsten dikten hier met 13% aan. Nadeel is wel dat het pakketvervoer door de hoge kosten onder de streep steeds minder oplevert.

Totaalomzet

Alles bij elkaar ging er een omzet van 684 miljoen euro in de boeken, vergeleken met 674 miljoen euro in het eerste kwartaal vorig jaar. De operationele winst zakte wel, van 40 miljoen naar 22 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 6 miljoen euro, waar een jaar terug nog 14 miljoen euro aan resultaat in de boeken kon worden bijgeschreven.

PostNL praat zijn aandeelhouders dinsdag op een beleggersdag bij over de strategische koers. Zo wil het bedrijf de winstgevendheid van zijn pakketbezorgdienst de komende jaren verbeteren en de kosten omlaag brengen. Dit laatste kan bijvoorbeeld door de opening van een sorteercentrum dat speciaal is gericht op kleine pakketten in 2021.

Winstprognose

De onderneming bevestigt verder haar eerder afgegeven winstprognose voor dit jaar. Heel nauwkeurige prognoses voor de komende jaren heeft PostNL nog niet. Of het lukt de winstgevendheid echt op te krikken, is voor een groot deel afhankelijk van het slagen van de overname van rivaliserend postbedrijf Sandd.

PostNL kondigde die deal in februari aan, maar toezichthouders moeten nog akkoord gaan. Dat kan nog knap lastig worden, aangezien beide bedrijven gezamenlijk vrijwel de hele markt voor briefbezorging in handen hebben.

Politiek is er echter veel steun voor de consolidatie. PostNL gaat er vooralsnog van uit in het vierde kwartaal van dit jaar groen licht te krijgen voor de deal met Sandd. Dan zal het bedrijf met meer financiële voorspellingen komen.