‘Op dit moment maken we in Rotterdam door de inzet van elektrische bakfietsen al 800 uitstootvrije bezorgkilometers per dag, goed voor een vermindering van 50.500 kg CO2-uitstoot per jaar’, zegt Monique Nijhuis, manager Innovatie & Ontwikkeling van PostNL. In 2025 wil PostNL álle post en pakketten in 25 grote Nederlandse binnensteden volledig uitstootvrij bezorgen.

Nijhuis: ‘De fiets is al zo’n 200 jaar een traditioneel en oer-Hollands onderdeel van de PostNL identiteit. Toen, nu, en wat ons betreft ook in de toekomst. Je ziet overal dat de binnensteden steeds drukker worden, met alle gevolgen van dien. Veel gemeenten willen daarom minder en schonere voertuigen en een strenger milieubeleid. Daaraan gaan wij een bijdrage leveren door onze dagelijkse zakelijke brieven en pakketten zoveel mogelijk slim, schoon en stil te bezorgen in de binnenstad.’

Uitstootvrij

In Rotterdam komen drie speciale fietsoverslagpunten van waaruit wordt bezorgd. Met deze elektrische bakfietsen haalt en brengt PostNL zakelijke post en pakketten van en naar bedrijven en worden ruim 250 brievenbussen in de stad geleegd.

PostNL heeft de ambitie om in 2025 in 25 binnensteden volledig uitstootvrij te bezorgen. Hiervoor ondertekende PostNL samen met verschillende overheden en andere bedrijven de Green Deal Zero Emissie stadslogistiek. Als onderdeel daarvan werden in 2017 in Amsterdam 100 autoritten vervangen door elektrische bakfietsen. In 2018 is dat uitgebreid naar in totaal tien binnensteden waar PostNL stappen zet om post en pakketten uitstootvrij met elektrische bakfietsen te bezorgen, waaronder Rotterdam.