Dat melden bronnen aan persbureau Reuters. De Amerikaanse koerier, de grootste luchtvrachtvervoerder van de wereld, zit met een nijpend tekort aan vliegers en moet eventueel diensten schrappen.

Vooral door het komende drukke piekseizoen, een nieuwe pensioengolf onder de eigen vrachtpiloten en een mondiaal tekort aan voldoende piloten, dreigt de expresvervoerder in de problemen te komen. FedEx, dat 5000 vliegers telt, wil geen commentaar geven op het nieuws maar zegt wel dat het ‘altijd naar de toekomst kijkt ook al is er op dit moment voldoende vliegend personeel’.

Grote bedragen

Voormalige FedEx-managers zeggen tegen de nieuwsdienst dat de koerier ook gepensioneerde vliegers rekruteert om tijdens het drukke winterseizoen vanaf november tot aan het einde van het jaar weer tijdelijk in de cockpit plaats te nemen. De oud-piloten worden daarbij grote bedragen toegezegd.

Concurrent UPS zei onlangs op korte termijn rond de honderd piloten nodig te hebben, maar heeft volgens Reuters geen plannen om die onder oud-personeel te zoeken of om via extra bedragen uittredend vliegend personeel langer aan zich te binden.