Webwinkels en vervoerders willen samen de pakketbezorging verduurzamen. Ze streven naar een halvering van de CO₂-uitstoot in 2025 in de logistieke operatie ten opzichte van de huidige uitstoot.


Hiervoor hebben Thuiswinkel.org, Connekt en Topsector Logistiek in samenwerking met webwinkels en vervoerders een rekenmodel ontwikkeld dat voldoet aan Europese normen. Ook wordt de consument met een bewustwordingscampagne gewezen op de impact van de verschillende bezorgmogelijkheden.

Met het rekenmodel kunnen online retailers en vervoerders inzicht krijgen in de CO₂-impact van hun logistieke operatie. Zo kunnen ze direct inzien wat ze moeten doen om de logistieke operatie duurzamer te maken. Daarmee kunnen ze een belangrijke bijdrage leveren aan de grote opgave waarvoor de logistieke sector in Nederland staat: een factor 6 productiviteitsverbetering voor 2050.

Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven is enthousiast over het initiatief. ‘Het biedt de consument handvatten om bij een bestelling ook een milieubewuste keuze te maken. Dit initiatief is een mooi voorbeeld van de milieuwinst die met stadslogistiek te behalen is. Goed dat de sector hier een ambitie aan heeft gekoppeld.’