Tjeerd Middelkoop (52) is na de verkoop van zijn logistiek bedrijf Middelkoop Duiven in 2016 deze week begonnen met Big Parcel BV.Middelkoop, die 35 jaar lang was verbonden aan het familiebedrijf D.J. Middelkoop & Zn uit Nieuw Vennep, gaat zich met het nieuwe bedrijf richten op particulieren die grote pakketten willen versturen binnen Nederland.

Daarbij maakt Big Parcel gebruik van van een landelijk netwerk van transportbedrijven. Het heeft geen eigen vervoer. Volgens Middelkoop lopen particulieren bij het versturen van grote zendingen zoals koelkasten of meubels vaak tegen grote logistieke problemen aan. Via het bemiddelen van beschikbare laadruimte in vrachtwagens van derden, waarop steevast een dubbele bemanning rijdt, wil Middelkoop een nieuw alternatief bieden in de pakketmarkt, zegt hij. Daarbij hebben de vervoerders het grote voordeel dat hun laadruimte beter wordt gebruikt. Ze hebben extra inkomsten op hun auto die toch al rijdt. ‘Wij plannen in het systeem van de vervoerder. Het enige dat zij hoeven te leveren is een auto en bemanning’, stelt hij.

Daarnaast regelt Big Parcel verder alles rondom het transport van grote pakketzendingen.

‘Facturatie, klantenservice, creditering, verzekering en schadeafhandeling. Big Parcel is 100% verantwoordelijk voor het transport, aldus Middelkoop. Behalve de transportbedrijven zijn ook andere bedrijven en zelfs consumenten inzetbaar als transporteur, voegt de ondernemer eraan toe.’Komt er een elektricien met een bestelbus langs Utrecht en kan hij bijvoorbeeld een oude piano meenemen? Hij kan zich aanmelden. Hetzelfde geldt voor een particulier met een grote bestelauto.’

Middelkoop bezit naast Big Parcel ook het bedrijf Middelkoop Adviesbureau, dat mkb-ondernemers in de transportsector bijstaat met specifieke kennis en ervaring van de branche.