De Europese Commissie wil via een prijsvergelijking van de pakkettarieven de vaak hoge prijzen in de EU drukken. Daarnaast krijgen toezichthouders meer bevoegdheden om koeriers te controleren.De nieuwe maatregelen kregen deze week de steun van het Europees Parlement en de lidstaten en zullen op 20 december worden omgezet in een definitief besluit.

Volgens het Europees Parlement bloeit het online-winkelen, maar zorgen hoge grensoverschrijdende tarieven binnen de EU ervoor dat marktmogelijkheden niet voldoende kunnen worden benut. ‘Hoe kan het dat een pakket van Brussel naar Aken zestien euro kost, terwijl voor het versturen van hetzelfde pakje van München naar Berlijn maar 3,89 euro wordt gevraagd?’, vraagt de woordvoerder van het EP zich af.

Die praktijk van woekerprijzen wil Brussel nu verhinderen met een site waarop alle prijzen van pakketvervoerders met elkaar worden vergeleken. Naast dit nieuwe wapen moeten de toezichthouders in de lidstaten meer bevoegdheden krijgen om de snelgroeiende pakketmarkt te controleren. Een van de onderdelen daarvan is dat de koeriers de nationale overheden meer informatie ter beschikking moeten stellen over de samenstelling van de tarieven.