Het Zwitserse Zürich is de eerste grote Europese stad waar de komende weken pakketten met drones in de binnenstad worden bezorgd.


Volgens Amerikaanse drone-fabrikant Matternet, een van de deelnemers in een drie weken durende test, heeft het economische hart van Zwitserland zelfs de wereldprimeur. Aan de pilot in het zogeheten ‘same-day’-segment nemen verder de Duitse autofabrikant Mercedes-Benz en het Zwitserse e-commerce platform Siroop deel.

De drones zullen de komende weken pakjes met een maximaal gewicht van twee kilo niet bij de eindontvangers afleveren in de binnenstad maar naar bestelauto’s. Die verzorgen vervolgens voor de aflevering bij de klant, de zogeheten laatste mijl-bestelling. De bestelauto’s heeft voor het experiment een speciaal platform op het dak voor het landen van de drones.

Volgens algemeen directeur Andreas Raptopoulos van Matternet zorgen de drones straks voor een stuk ‘magie’ in de pakketmarkt. Zo kunnen klanten bestellingen online plaatsen en ze ‘binnen enkele minuten ontvangen tegen een fractie van de kosten en energie die daar nu nog voor nodig is’.