PostNL verhoogt vanaf volgend jaar de kosten voor brievenpost met 6,4% naar 83 cent. Dat komt overeen met een stijging van 5 cent per brief.


Een brief naar het buitenland wordt ruim 5% duurder en gaat de afzender 1,40 euro kosten, 7 cent meer dan nu. Volgens PostNL is de prijsstijging nodig om kostendekkend te kunnen werken, nu het aantal verstuurde brieven en kaarten gestaag afneemt.

Het postvolume daalde vorig jaar met 8%, stelt PostNL Het bedrijf zegt die daling voor een groot deel op te vangen met interne kostenbesparingen en de uitbouw van het pakketvervoer. Maar ook de prijs van postzegels moet volgens PostNL omhoog. De stijging past binnen het wettelijk raamwerk dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vastgelegd voor het postverkeer. Daarbij krijgt PostNL de ruimte om op een rendabele manier de post te bezorgen zonder dat bedrijven en consumenten te veel betalen.