De mondiale pakketmarkt is tussen 2014 en 2016 met maar liefs 48% gegroeid naar 65 miljard zendingen.


Dat blijkt uit de Parcel Shipping-index van IT-bedrijf Pitney Bowes.

De sterke groei zal ook in de komende jaren aanhouden, melden de onderzoekers. Daarbij wordt voor de periode 2017 tot 2021 uitgegaan van een jaarlijkse toename van het pakketvolume van 17 tot 28%.

Pitney Bowes kijkt bij de pakketindex naar dertien grote landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, VS en China. Het laatste land is veruit de grootste pakketmarkt. De groei in China lag op 52% in 2016 naar 31 miljard pakketzendingen. De VS kwam uit op een volume van dertien miljard zendingen, terwijl Japan eindigde op een pakketvolume van negen miljard.

Zonder China is de groei in de overige landen meer bescheiden met jaarlijks 4,3% sinds 2012, stelt Pitney Bowes. Voor die markten wordt een jaarlijkse toename van het pakketvolume verwacht van 4,5 tot 5,4% tot 2021.