Dat is door het Amsterdamse onderzoeksinstituut SEO Research op basis van een grondig onderzoek toch duidelijk aangetoond. Zonder de vijf laatste MD11F’s van Martin-air verliest Schiphol straks 13% van zijn vrachtvluchten en KLM Cargo zijn flexibiliteit op vrachtbestemmingen die niet worden bediend. Dat zijn toch feiten?
Ik herken mij niet in die cijfers. Ik vraag mij ook af waar ze die vandaan halen. Volgens onze berekeningen is het slechts 6% tot 8%. Dat zijn andere grootheden. Je moet het niet overdrijven. Dat verhaal van SEO Research verdient nuancering in mijn ogen.

SEO doet anders al meer dan tien jaar voor het ministerie van Infrastructuur de mainportmonitor Schiphol of onze marktplaats vergeleken met Parijs voldoende wordt bediend door Air France-KLM. Daar zet u vraagtekens bij?
Nogmaals: die 13% klopt gewoon niet. Er wordt hier een verkeerd beeld geschetst. Kijk naar de vrachtcijfers van Schiphol over oktober. Het aantal vrachtvluchten is met dertig gestegen, terwijl wij aan het afbouwen zijn met de vrachtvliegtuigen. Waar is die reductie dan aan vrachtvluchten? Daarnaast wordt er net gedaan alsof wij zonder die MD11F’s straks een aantal vrachtbestemmingen op Latijns-Amerika niet meer kunnen bedienen. Die zullen we deels uitvoeren met onze vier B747-400Fs en met capaciteit van partners. Zo hebben wij de samenwerking met China Southern Cargo recent afgesloten en wij werken aan andere samenwerkingsvormen en alternatieven via de Skyteam Alliantie, waarover ik helaas nog niks kan zeggen. Die conclusies van SEO zijn dan ook wel erg kort door de bocht.

Volgens de sector op Schiphol tijdens het luchtvrachtdebat wordt er in politiek Den Haag te veel rekening gehouden met de belangen van de KLM als het om luchtvracht gaat. Kan de marktplaats niet groeien zonder extra vrachtvluchten?
Nederland is niet protectionistisch, zoals veel sprekers op het debat hebben beweerd. Er vliegen op Schiphol 25 buitenlandse vrachtmaatschappijen en de luchthaven staat voor een liberaal beleid. Noem mij een andere luchthaven in Europa waar dat gebeurt. Er zijn er geen. Je moet dus wel naar de inhoud kijken.

Recent heeft toch ook veiling­bedrijf FloraHolland de noodklok geluid wat betreft onvoldoende
capaciteit op vijf vrachtcorridors tussen Schiphol en bloemenex­porterende landen. Dat was op
basis van onderzoek van Buck Consultants.

Ook daar zet ik mijn vraagtekens bij. Er wordt net gedaan alsof er schaarste is, maar dat is niet zo. Buck Consultants heeft de periode 2009 tot 2013 onderzocht. In die periode zijn wij juist op die bestemmingen zoals Quito, Bogotá en Nairobi met 7% gegroeid. Daarnaast wordt door Buck Consultants het verlies van 20.000 ton op Schiphol direct gekoppeld aan de winst van 21.000 ton op Brussels Airport. Alsof vracht zo weglekt. Je moet wel bij de feiten blijven. Als er werkelijk witte vlekken zijn in het vrachtnetwerk van Schiphol, moeten wij die discussie op inhoud voeren. Te vaak wordt naar mijn smaak de problematiek op de luchthaven neergezet als een capaciteitsvraagstuk, terwijl er voldoende vrachtruimte beschikbaar is. Daarnaast is de vrachtmarkt aan het veranderen.
Het wordt anders, maar dat moet ook. Want er is nog steeds overcapaciteit en de prijzen staan onder druk. Waarom bezitten de luchtvaartmaatschappijen in de VS geen vrachtvliegtuigen? Ook Lufthansa Cargo haalt nu MD11’s uit de vloot. Tot voor kort was dat ondenkbaar en keken ze besmuikt naar ons besluit om de vrachtvloot te verminderen. Wij krijgen langzaam zelfs gelijk van onze grootste concurrent in onze analyse en beleid. Hetzelfde geldt voor de uitfasering van de B747-combi’s in onze vloot. Daarvan werd ook gezegd dat wij daardoor slagkracht verliezen op de vrachtmarkt, maar er zijn voldoende alternatieven en daarnaast heeft maar 5 tot 10% van alle aangeboden lading zogeheten maindeckcapaciteit nodig. Daarvoor houden wij juist die vier B747-400F’s aan.

Ik dacht dat KLM/Martinair slechts met drie freighters zou gaan vliegen en een extra vrachtvliegtuig nodig heeft als een van de drie andere vrachtvliegtuigen om technische redenen uitvalt. Het heet toch niet voor niets de
3+1 variant?

Nee. We gaan dat vierde vrachtvliegtuig gewoon permanent inzetten. Dat houden we zeker niet aan de grond tot een van de drie B747-400ERF’s uitvalt of voor technisch onderhoud de hangar in moet. Dat wordt gewoon ingezet, afhankelijk van de vraag.