Die wens spreekt de minister uit in een interview met het FD. Het is hoog tijd dat Nederland een inhaalslag maakt, stelt Van Nieuwenhuizen. Ze wil de achterstand wegwerken en voorkomen dat het omslaat in achterstallig onderhoud.

Forse opgave

De bewindsvrouw zegt minister Wopke Hoekstra van Financiën al te hebben laten weten dat er een forse opgave ligt. Ze denkt aan honderden miljoenen. ‘We willen natuurlijk ook nog geld vrijmaken voor nieuwe infrastructuur’, aldus de minister. Om hoeveel geld het precies gaat, is nog niet duidelijk. Ook is niet bekend wanneer de financiële middelen beschikbaar komen.

Het voornemen van Van Nieuwenhuizen volgt op een rapport van de Algemene Rekenkamer, waarin kritiek werd geuit op de staat van de Nederlandse infrastructuur. Zo is onder meer het aantal stremmingen bij bruggen en sluizen verviervoudigd in de voorbije jaren.

Lees ook: Kabinet maakt 40 miljoen vrij voor sluis Kornwerderzand