Hoeveel euro het project in zijn totaliteit gaat kosten, kan de woordvoerder van Orsted nog niet zeggen. Volgens Orsted helpen deze plannen Nederland en België versneld CO2-uitstoot te verminderen om de klimaatdoelstellingen te behalen.

De waterstoffabriek zou een elektrolyser van één gigawatt moeten worden. De groene stroom die nodig is voor de productie van duurzame waterstof komt van het bijkomend twee gigawatt offshore windpark. Na realisatie kan de elektrolyser volgens Orsted ongeveer 20% van de huidige waterstofvraag in het North Sea Port-gebied leveren, aldus de windmolenparkbouwer.

Waterstof

Niet alleen de windmolenparkbouwer en het havenbedrijf maken deel uit van deze waterstofsamenwerking, maar ook industriële bedrijven. Onder meer staalbedrijf ArcelorMittal, kunstmestproducent Yara, chemiebedrijf Dow Chemical en olieraffinaderij Zeeland Refinery. Zij zitten in het havengebied van Vlissingen, Terneuzen en Gent en gebruiken grote hoeveelheden energie voor hun productie.

Volgens Orsted is overheidssteun, afkomstig uit Nederland, België of de Europese Unie, voor de bouw van de fabriek broodnodig. ‘Duurzame waterstof is niet concurrerend qua prijs, omdat het niet op grote schaal geproduceerd wordt.’ De woordvoerder hoopt dat de ontwikkeling met waterstof hetzelfde verloopt als windenergie, dat voorheen ook niet zonder subsidie gerealiseerd kon worden en inmiddels wel. Het windmolenpark wordt volledig gefinancierd door Orsted.

Hobbels

Zodra de eerste hobbel, het rondkrijgen van de financiering, is genomen, volgt er volgens Orsted nog een laatste hindernis om tot bouw over te gaan: regionale infrastructuur. Er moet een pijplijn van 45 kilometer komen van Vlissingen naar Gent om de waterstof te transporteren.

Volgens Orsted werken de industriële bedrijven samen met de netbeheerders, ondersteund door de provincies Zeeland en Oost-Vlaanderen, aan de ontwikkeling hiervan. Het eerste deel van het plan van Ørsted, een waterstoffabriek van 500 megawatt, kan hierna van start. De verdubbeling van de capaciteit is afhankelijk van aansluiting op nationale waterstofinfrastructuur.

Initiatieven

Volgens een woordvoerder van Orsted is dit project anders dan voorgaande waterstofprojecten, omdat hierin allerlei waterstofintitatieven van verschillende industriële bedrijven worden samengebracht in plaats van allerlei initiatieven naast elkaar. Yara en Zeeland Refinery hebben ieder eerder al aangekondigd op middelgrote schaal duurzame waterstof te gaan produceren op hun fabriekslocaties. Dow exporteert sinds 2018 waterstof naar Yara via de eerste gaspijpleiding die is omgebouwd voor waterstof, aldus Orsted.

Volgens Orsted dient het netwerk op korte termijn te worden uitgebreid naar het zuiden richting ArcelorMittal en naar het noorden, onder de Westerschelde door, naar Zeeland Refinery. Ook voorziet het plan in een hoogspanningsaansluiting van 380 kilovolt voor de industrie ten zuiden van de Westerschelde.