De verkiezingscampagnes gaan vooral over de coronaproblematiek, CO2-uitstoot en het woningtekort. Het woord stikstof valt zelden. Terwijl dit probleem investeringen in de Nederlandse industrie volledig op slot zet. Er is immers in de meeste delen van Nederland geen stikstofruimte meer beschikbaar zonder dat dit zelf gecompenseerd wordt door de bouwende partij. En die ruimte is bijna nergens te halen, behalve door een aantal veehouderijen uit te kopen.

Je kunt het eigenlijk niet vragen aan partijen om zich zelfstandig op die markt te gaan begeven, dit moet op landelijk niveau geregeld worden. Kijk maar eens naar de vertraging die Logistiek Park Moerdijk opliep vanwege dit dossier en de vele projecten die sindsdien ‘on hold’ staan. En dan ging het in het geval van Moerdijk nog om een provincie die vijf boerderijen opkocht. Hoe moeten individuele bedrijven hiermee omgaan?

Nu kan het zijn dat het een bewuste politieke keuze is dat partijen liever kiezen voor stikstofuitstoot door de intensieve veehouderij dan door de industrie. Uiteraard staat het volksvertegenwoordigers vrij om die mening te hebben. Maar kom daar dan ook voor uit in de verkiezingsprogramma’s. Op dit moment draagt niemand een oplossing aan. Moeilijke onderwerpen die niet met een oneliner zijn op te lossen, worden kennelijk liever gemeden.

De beperkte stikstofruimte zal verdere ontwikkelingen in Nederland de komende jaren steeds verder op slot zetten. Dat is ook een politieke keuze. Maar zet dan voor de bühne niet in op economische groei. Zelfs ‘ondernemerspartij’ VVD noemt in haar dertien pagina’s tellende samenvatting van het verkiezingsprogramma nul (!) keer het woordje stikstof en wat haar visie erop is.

Het opwekken van warmte met biomassa (in de praktijk: het verbranden van gekapte en geïmporteerde bomen) levert ongeveer twee keer zoveel stikstof op als het verbranden van gas, becijferde adviesbureau DNV GL in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Wellicht is daar nog wat ruimte te halen.

Lees ook: Stikstof nog steeds donkere wolk boven Rotterdamse haven