Het nieuwe tankstation biedt alleen schone brandstoffen aan. Naast waterstof is dat ook bio-CNG (groengas), elektriciteit en vloeibare CO2. Vloeibare CO2 kan een vervanger zijn voor diesel. Later komt daar ook HVO100 en LBG bij. HVO100 is een synthetische brandstof die 100% wordt gemaakt van restmaterialen van plantaardige oliën en vetten. LBG is Liquefied Bio Gas, ofwel vloeibaar biogas, aldus de brandstofleverancier.

Vrachtwagens

Eerder dit jaar stelde Port of Amsterdam als doel om binnen twee jaar 20 voertuigen op waterstof te laten rijden. Deze mogelijkheden wil het havenbedrijf samen met de gemeente Amsterdam en zeven bedrijven uit de Amsterdamse havenregio, waaronder Gam Bakker en TMA Logistics, onderzoeken. De nadruk ligt op zware bedrijfswagens. Zoals trucks, afvalinzamelvoertuigen, betonmixers en kraanwagens. In dit segment zien de deelnemers volgens het havenbedrijf de grootste kansen voor waterstof.

Met de opening van dit tankstation is volgens het havenbedrijf weer een stap gezet richting een waterstofeconomie. Volgens Port of Amsterdam is er veel interesse uit de transport- en bouwwereld om over te schakelen naar vrachtwagens die op waterstof rijden. Binnenkort volgen er meer waterstofstations in de Amsterdamse haven, aldus het havenbedrijf.