Volgens het havenbedrijf is het voor het eerst in Nederland en wereldwijd dat een ontvanger op een windmolen wordt geplaatst.

Inzicht

Met de data krijgt het Havenbedrijf Moerdijk meer inzicht in het functioneren van eigendommen op het terrein en kan sturing worden gegeven aan de beveiliging en het beheer en onderhoud.

Yorick Stoutjesdijk, adviseur Assetmanagement bij het havenbedrijf zegt dat de sensoren al langer toegepast worden voor bijvoorbeeld de beveiliging van poorten en gebouwen, het uitlezen van slagbomen en het monitoren van beschadigingen. ‘In 2021 wordt een meetnetwerk gerealiseerd waarmee we data inwinnen over klimaatthema’s zoals wateroverlast, droogte, hitte en waterveiligheid.’

Nieuw

Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met SkyLab dat ontvangers in heel Nederland plaatst. Dat doen zij vaak op hoge gebouwen. Het voordeel volgens SkyLab hiervan is dat het signaal beter is en verder reikt.

Vorige week plaatste Vattenfall de zevende en laatste windmolen op het haven- en industrieterrein. Nu volgt een periode van testen en proefdraaien. Het windpark wordt in het begin van het tweede kwartaal van dit jaar opgeleverd en is aangelegd in opdracht van de gemeente Moerdijk.