Hapag-Lloyd, een van de vier leden van de alliantie, heeft zijn klanten laten weten dat er geen schepen uit de vaart worden gehaald, maar dat juist alle beschikbare schepen zijn ingezet. Door de zware vertraging in met name het havenpaar Los Angeles-Long Beach ligt een groot aantal schepen noodgedwongen stil, waardoor niet alle geplande afvaarten kunnen worden uitgevoerd.

Op AIS is te zien dat er donderdagochtend ruim dertig schepen op ankerplaatsen voor de ingang van de haven liggen te wachten tot er een ligplaats vrij komt en dat alle kades volledig bezet zijn. De wachttijden lopen op tot meer dan een week en zijn vooral het gevolg van de omhoog geschoten vraag, deels doordat Amerikanen vanwege de coronacrisis massaal spullen online zijn gaan bestellen. Daarnaast zouden de terminals kampen met een gebrek aan mankracht omdat veel havenwerkers met het virus besmet zijn.

Stimuleringsprogramma

Port of Los Angeles heeft een stimuleringsprogramma aangekondigd dat er voor moet zorgen dat wegvervoerders containers sneller van de terminals afhalen. Truckers die de turnaroundtijd met 5 tot 20% weten te beperken, kunnen een premie van 0,50 tot 2,75 dollar per teu tegemoet zien. Ook vervoerders die zowel containers komen halen als brengen krijgen een premie. De havenbeheerder heeft 7,5 miljoen dollar vrijgemaakt voor het programma, dat volgende maand in werking treedt.