Volgens woordvoerder Nathalie Meert gaat Ineos ‘sowieso verder met Project One’. De woordvoerder laat weten dat het om een herschikking gaat qua timing van de bouw van de installaties en benadrukt dat in dit geval uitstel geen afstel betekent.

Propeen

De bouw van de propyleeninstallatie zou aanvankelijk binnenkort, in het eerste kwartaal van dit jaar, van start gaan. Maar dat gaat dus niet door. De propyleenfabriek die eerst parallel gebouwd zou worden aan de ethaanfabriek wordt als een afzonderlijk project in een later stadium gerealiseerd.

De propyleeninstallatie is goed voor 750 kiloton propeen per jaar. De basisstof wordt onder andere gebruikt voor de productie van aceton en acrylzuur. ‘Propyleen is makkelijker beschikbaar in de markt waardoor we minder grote tekorten ervaren en daarom heeft de fabriek nu minder prioriteit’, aldus de woordvoerder.

Etheen

De start van de bouw van de andere installatie, de ethaankraker, stond gepland voor het derde kwartaal in 2022. Meert van Ineos zegt dat de ethaaninstallatie voorrang krijgt, omdat er sprake is van een grotere groei en acute vraag naar ethyleen. Het is de bedoeling dat de ethaaninstallatie 1450 kiloton etheen per jaar produceert. Het gas kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het sneller laten rijpen van bananen.

De woordvoerder kan nog niet zeggen wanneer nu wel gestart wordt met de bouw van de installaties. ‘We zijn nu bezig met de vergunningsprocedures. Vermoedelijk is de ethaaninstallatie medio 2026 operationeel. Maar dan moet wel eerst de vergunning binnen zijn.’

Voor de volgende vijf jaar verwacht Ineos dat de vraag naar ethyleen met vier procent groeit. ‘Ethyleen is een basisbouwsteen in de chemie en wordt onder andere gebruikt voor smeermiddelen van windturbines’, aldus Meert. ‘Nu kopen we de grondstoffen propyleen en ethyleen nog aan in de markt, maar zeker wat betreft ethyleen willen we zelfvoorzienend zijn.’

Chemische sector

Antwerpen heeft de afgelopen jaren voor miljarden aan investeringsprojecten in met name de chemische sector binnengehaald. Het is daarmee een belangrijk onderdeel van de Antwerpse haven. Niet allen Ineos pompt geld in de chemische industrie, maar ook Exxon Mobil en Total hebben de voorbije jaren elk een miljard geïnvesteerd.

Ceo Jacques Vandermeiren van het Havenbedrijf Antwerpen vertelde vorig jaar nog over de rol die Ineos speelt in het versterken van de chemische sector met de investering in Project One van vier miljard euro. ‘Zij maken de grondstoffen die andere bedrijven gebruiken. Dus als je zo’n speler kunt binnentrekken, dan ben je er zeker van dat ook die andere bedrijven de komende twintig tot dertig jaar blijven investeren.’ De toekomst moet uitwijzen hoe het vervolg van het project eruitziet.