De eerste fase gaat deze week van start. Vervoerders die containers willen afhalen, moeten inloggen in de databank van CPu, waarin de data van de scheepsagent, de terminal en de douane worden opgeslagen. De status van de container wordt weergegeven aan de hand van een aantal signalen. Als alles op groen staat, kan de container worden opgepikt. Tijdens deze fase blijft het systeem met pincodes nog van kracht.

In de tweede fase, die ergens in het voorjaar van start gaat, is dat niet meer het geval en kunnen containers alleen nog via CPu worden afgehaald. Volgens het Havenbedrijf is de nieuwe methode veel gemakkelijker en veiliger dan het gebruik van een pincode. Die wordt in de praktijk door de betrokken partijen, van de rederij tot de vrachtwagenchauffeur, aan elkaar doorgegeven, wat tijdrovend is en het risico op misbruik in zich bergt.

In Rotterdam is medio vorig jaar een proef met een soortgelijk systeem van start gegaan. Daarbij gaat het om Secure Container Release, een app op basis van blockchain.