De Marine Exchange van Zuid-Californië, die toezicht houdt op scheepsbewegingen in de regio, verwacht dat het nog geruime tijd gaat duren voor de achterstanden zijn ingelopen. Dagelijks arriveren er nieuwe schepen terwijl er per dag slechts vier of vijf ligplaatsen vrijkomen. Volgens Lloyd’s List vertegenwoordigen de wachtende schepen een capaciteit van 135.000 teu.

Ladingpiek

De zwarte congestie is een gevolg van een enorme ladingpiek, die weer voortvloeit uit de sterk gestegen vraag in de Verenigde Staten naar consumentenartikelen. Daarnaast loopt de afvoer van containers uit de haven vertraging op omdat veel distributiecentra in het achterland overvol zitten en er een tekort is aan vrachtwagenchauffeurs.

Volgens het Deense Sea-Intelligence bedraagt de gemiddelde vertraging in de Amerikaanse westkusthavens nu meer dan zes dagen. Het bureau wijst erop dat congestie in Amerikaanse havens geen ongewoon verschijnsel is en dat er de afgelopen drie jaar meermaals vertragingen van bijna vijf dagen zijn opgetreden.