‘De strijd tegen de internationale handel in cocaïne en andere drugs is al jaren een prioriteit van onze douane’, zegt minister van financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). ‘Op acht jaar tijd is de hoeveelheid in Antwerpen in beslag genomen cocaïne verveertienvoudigd. Ze vertegenwoordigt een straatwaarde van 7,5 miljard euro. Vorig jaar werd ook de grootste cocaïnevangst in één container ooit gedaan: 11,5 ton. Daarnaast werd vorig jaar ook 14,5 ton hasjiesj, 446 kilogram heroïne, 336 kilogram marihuana en 7,7 ton precursoren onderschept in de Antwerpse haven.’

Scanners

De douane ziet hoe de criminele organisaties hun methodes door de jaren heen hebben aangepast Zo werden er afgelopen jaar meer drugs verborgen tussen legitieme goederen en in de structuur van de container zelf. Daarom koopt de Belgische overheid voor de douane mobiele scanners aan, om rechtstreeks op de terminals te kunnen scannen. Ze laat ook en databank bouwen voor de opslag van ondersteunende gegevens, zoals scanbeelden. En ze laat artificiële intelligentie ontwikkelen om computers drugs te leren herkennen op scanbeelden. Op de vijf grootste containerterminal in de haven – PSA MPET, DP World, PSA Noordzeeterminal, Belgian New Fruit Wharf – zal permanente scaninfrastructuur worden geplaatst.

Dankzij de extra middelen kunnen de douaniers meer containers scannen en gerichter fysiek controleren. ‘De draagbare scanners zijn al geleverd. In december is er ook een bestelling geplaatst voor twee extra scanners op chassis,’ aldus de minister. ‘Binnenkort willen we een openbare aanbesteding in de markt zetten voor de nodige lerende software om scanbeelden automatisch te interpreteren.’ Hij wil ook de internationale samenwerking, zowel bilateraal met drugexportlanden als via het Container Control Programma van het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) intensifiëren.