Er varen op 1 januari slechts twee ferry’s vanuit Rotterdam naar het VK, omdat Nieuwjaarsdag een officiële feestdag is in het VK, net als in Nederland en andere Europese landen.

Weinig afvaarten

Volgens het havenbedrijf zit de eerste afvaart van de veerdienst tussen Hoek van Holland en Harwich van Stena Line op 1 januari nog lang niet vol. ‘De Rotterdamse haven verwacht begin januari geen brexitchaos’, aldus een woordvoerder van het havenbedrijf. ‘Van 1 tot en met 3 januari zeven afvaarten in een haven van vijftig kilometer; dat is relatief weinig.’ Om die reden zullen zich minder vrachtwagens dan normaal aandienen bij de ferryterminals, zo is de verwachting.

‘Na deze dagen weten we of de afvaarten vloeiend zijn verlopen of dat er veel mankementen zijn aan de paperassen. Het is allemaal nieuw, de brexit. We zijn goed voorbereid en hebben vertrouwen dat het goed afloopt. Maar het kan zijn dat er maandag ineens toch gebreken blijken te zijn’, aldus de woordvoerder.

Voorzichtigheid

Eerder werd al bekend dat Europese transporteurs en logistieke bedrijven waar mogelijk even geen klussen aannemen om goederen het Verenigd Koninkrijk in te vervoeren. Dit vanwege de mogelijke problemen die aan de grenzen ontstaan als gevolg van de brexit. Deze voorzichtigheid blijkt ook wel uit de afvaarten die nog lang niet vol zitten.

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft IT-systeem Portbase aangepast zodat vervoerders hun ferrylading vooraf digitaal kunnen aanmelden, inclusief de door brexit noodzakelijk geworden douane-aangifte. Met deze aanpak wil de Rotterdamse haven chaos voorkomen. Hoe meer lading en douanepapieren vooraf digitaal worden aangemeld, hoe minder vrachtwagens hoeven te worden weggestuurd naar tijdelijke brexit-noodparkeerplaatsen in de haven. Of de chaos hierdoor daadwerkelijk wordt voorkomen, moet de toekomst uitwijzen.