Over de eerste drie kwartalen gerekend loopt de Duitse haven bijna 11% achter ten opzichte van het voorgaande jaar. Daarmee blijft Hamburg achter bij Rotterdam, dat de overslag in die periode met bijna 9% ten opzichte van vorig jaar zag dalen. Antwerpen doet het overigens nog een stuk beter met een daling in de eerste negen maanden van ‘slechts’ 4,4%.

Opgelucht adem

Toch halen de Hamburgers opgelucht adem, want de haven kreeg in het tweede kwartaal een dreun van minus 16%. Port of Hamburg Marketing, dat de overslagcijfers publiceert, constateert met enig optimisme dat ‘er een einde is gekomen aan een periode met een tweecijferige omzetdaling’.

In de eerste drie kwartalen van het jaar werd er 93,2 miljoen ton zeevracht geladen en gelost op de terminals van de haven van Hamburg. Het stukgoed, voor het overgrote deel containers, daalde met bijna 10% procent tot 65,2 miljoen ton en het massagoed met 12,4 procent tot 28 miljoen ton. De containeroverslag kwam uit op 6,3 miljoen teu, bijna 10% minder dan vorig jaar.