Volgens Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam, ‘moet Noordwest-Europa grote hoeveelheden waterstof importeren om CO2-neutraal te worden’. Castelein verwacht dat waterstof de huidige positie van olie overneemt, als energiedrager en als grondstof voor de industrie.

Waterstof is een koolstofvrije energiedrager, als dit met behulp van hernieuwbare energie wordt geproduceerd. Waterstof is niet alleen een geschikte brandstof voor transport, maar kan ook worden gebruikt voor het opwekken van elektriciteit en voor verwarming.

Koolstofvrij

Onlangs kondigde Landsvirkjun aan een haalbaarheidsonderzoek te doen naar de ontwikkeling van een fabriek voor groene waterstof bij de waterkrachtcentrale Ljósifoss, ongeveer 70 kilometer van Reykjavik. De productie wordt koolstofvrij, door de elektrolyse van water met hernieuwbare energie.

Deze koolstofvrije methode om waterstof te produceren wordt nog weinig toegepast. Momenteel wordt het grootste deel van de waterstofvoorziening wereldwijd nog geproduceerd met aardgas, met de bijbehorende CO2-uitstoot.