Sinds begin van dit jaar zoekt de havenautoriteit op het Italiaanse eiland naar een nieuwe beheerder voor de terminal. Daarvoor werd een internationale tender uitgeschreven voor de containeroverslag, dat de laatste twintig jaar in handen was van Cagliari International Container Terminal, een dochterbedrijf van Contship Italia. De Italiaanse tender omvat een haventerrein (400.000 vierkante meter). De terminal heeft een maximale capaciteit van ruim 1 miljoen teu.

Contship Italia heeft besloten om de haven van Cagliari te verlaten nadat Hapag Lloyd besloot om haar belangrijkste containerdiensten te verleggen naar de haven van Tanger Med. Blijkens de laatste berichten maken alleen nog MSC en Hapag Lloyd (via Marina di Carrara en Livorno) gebruik van de terminal.

Transitopunt

De havenautoriteit van Cagliari wijst er op dat met een nieuwe exploitant de haven ook weer mikt op een rol als transitopunt voor het containervervoer in de Middellandse Zee. Haven Amsterdam is al betrokken bij een groot aantal internationale projecten. Dat strekt van Aruba tot havens in West-Afrika.