Het Hongkongse concern is in de Benelux actief middels de Euromax Terminal Rotterdam, Antwerp Gateway en de CPS Zeebrugge Terminal, en steekt in zijn halfjaarcijfers met name die laatste een pluim op de hoed.

Lichtpuntje

CSP Zeebrugge zorgde voor een lichtpuntje en zag de overslag met 58,4% stijgen naar 292.531 teu. Die groei was vooral te danken aan de pre-coronaperiode: in januari en februari had Zeebrugge een aantal forse ad-hoc verschepingen. Alle overzeese activiteiten (vanuit Chinees oogpunt) van CPS bij elkaar groeiden met 1,1% naar 13,5 miljoen teu.

De brutowinst van het terminalbedrijf kwam uit op 99,2 miljoen dollar, 35,4 procent minder vergeleken met het eerste halfjaar van 2019. De nettowinst bedroeg 163,4 miljoen dollar, een stijging van 10,5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Die stijging was vooral te danken aan de verkoop van meerderheidsbelangen in onder meer Cosco Ports (Yangzhou) Limited en Yangzhou Yuanyang International Ports Co.

Coronapandemie

CPS constateert dat de coronapandemie de wereldeconomie- en handel blijft raken, maar ziet in de statistieken van de import en export van China wel ‘tekenen van sterk herstel’. De totale overslag in de regio Groot-China daalde in de eerste zes maanden evenwel nog flink, met 4,3% tot 44 miljoen teu, ten opzichte van de overeenkomstige periode vorig jaar.