De Duitse haven scoort daarmee slechter dan Rotterdam. Die zag de totale overslag in de eerste zes maanden van het jaar met 9% dalen en de containeroverslag met 7%. Het verschil is opmerkelijk omdat Hamburg al in een zeer vroeg stadium van de coronacrisis met een pakket maatregelen kwam om zijn klanten te ondersteunen. Dat omvatte onder meer uitstel van terreinhuur en korting op het liggeld.

Stukgoed

De afhandeling van stukgoed, voor het grootste deel containerlading, was 12,2% lager op 42,5 miljoen ton. Ook de overslag van bulkgoederen daalde met een kleine 12% tot 18,7 miljoen ton. In de containersector klokte de teller af op 4,1 miljoen twintigvoets eenheden. De totale overslag kwam uit op 61,2 miljoen ton.

Axel Mattern van Port of Hamburg Marketing zei ‘natuurlijk niet blij te zijn met de dalende trend’, maar wijst erop ‘dat alle havens in Noord-Europa ernstig zijn getroffen door de gevolgen van de coronapandemie’. Daarbij gaat hij voorbij aan het gegeven dat Hamburg meer terrein verliest dat de belangrijkste concurrenten.

Zo wist Antwerpen het verlies van de totale overslag in de eerste helft van het jaar te beperken tot 5%. In de containeroverslag wist de Belgische haven zelfs nog een plusje van een half procent te scoren. Vooral de import in Hamburg werd met een min van ruim 16% hard geraakt. De export bleef met een daling van 6% redelijk op peil.