De beheerder van de haven heeft dat via Facebook bevestigd na publicaties door Oekraïense media, waaronder de Kyev Post. Die hadden gemeld dat er twee partijen van de explosieve stof liggen opgeslagen. Eén aan boord van een stukgoedschip met een opvallende naam, de ‘Trump D’, en één ergens op een haventerrein.

Big bags

Volgens Pivdennyi Sea Port Authority is er geen ontploffingsgevaar omdat het ammoniumnitraat in big bags zit. ‘Wanneer het zo is verpakt, is ammoniumnitraat niet explosief. Het voldoet aan alle technische vereisten’, zei de havenautoriteit in een verklaring op Facebook. Die voegde eraan toe dat alleen overslag van de stof in bulkvorm gevaar oplevert: ‘Maar dat is bij ons nooit gebeurd’, aldus de havenbeheerder.

Waarom een deel van de partij ligt opgeslagen aan boord van een 24 jaar oud schip onder de vlag van St Kitts & Nevis, dat bovendien al twee jaar aan de ketting zou liggen, is onduidelijk. Premier Denys Shmyhal heeft na de ramp in Libanon aangekondigd dat alle bedrijven in Oekraïne die ammoniumnitraat opslaan voor medio september een veiligheidscontrole kunnen verwachten.

Kans op ontploffing

Sergiy Ruban, het hoofd van de Oekraïense branchevereniging voor agrochemie en agrotechnologie in Oekraïne, zegt dat de kans op een ontploffing van partijen ammoniumnitraat in het land ‘bijna nihil’ is. ‘Als de goederen goed gesepareerd zijn, is er geen kritische massa. Dat is een serieuze garantie dat er geen gevaarlijke processen zullen plaatsvinden’ , aldus Ruban.

Ammoniumnitraat, onder meer een belangrijke kunstmeststof en een in de mijnbouw veel gebruikt explosief, kent een lange geschiedenis van ernstige ongelukken. In 1947 veroorzaakte de ontploffing een partij van 2000 ton aan boord van een schip in de haven van Texas City, bij Houston, met 581 doden de dodelijkste ramp in de industriële geschiedenis van de Verenigde Staten.

Kunstmestfabriek

In 2001 kwamen in Toulouse dertig mensen om het leven en vielen er 2500 gewonden bij de ontploffing van een loods met 300 ton van de stof. In 2013 ging het opnieuw mis in Texas, toen een kunstmestfabriek bij Waco de lucht in ging. Veertien doden en 200 gewonden waren het gevolg.

De meeste recente ramp veroorzaakt door ammoniumnitraat voor Beiroet was de explosie van een partij in de Noord-Chinese haven Tianjin in 2015. Daar waren 173 doden te betreuren.