De coronacrisis heeft veel cruiseschepen stilgelegd. Inmiddels zijn de eerste afvaarten weer een feit en komt de sector langzaam op gang, maar lokale situaties kunnen door veranderende maatregelen vanwege Covid-19 dagelijks wijzigen.

Welke havens open

‘Daarom is het voor rederijen van belang dat zij op elk moment op een eenvoudige manier kunnen nagaan welke havens open zijn en welke maatregelen daar dan eventueel gelden,’ aldus de initiatiefnemers van de nieuwe app. ‘Voor havens is het van belang dat zij de wijzigingen snel kunnen doorvoeren. De Port See-app voorziet in deze behoefte en is hét nieuwe platform voor de riviercruisesector in Europa.’

De app bevat actuele data over de toegankelijkheid van ligplaatsen in havens voor riviercruiseschepen en laat zien welke coronamaatregelen er gelden. Het systeem is bedoeld voor rederijen, havens, touroperators, steden en citymarketing.

Dutch Delta Cruise Port, Port of Amsterdam, Amsterdam Cruise Port en het internationale toeristenplatform Must See hebben de krachten gebundeld om de riviercruisesector te ondersteunen en versterken. Met de app Port See moet het makkelijker worden voor rederijen en touroperators om snel informatie te vinden per haven.

Regels in havens

‘We zien in heel Europa dat de regels in havens voor de riviercruise van elkaar afwijken. Zelfs binnen een land zijn er soms verschillende regels. Het is voor rederijen en touroperators ondoenlijk om alle websites van de verschillende havensteden bij te houden. Daarom heb we samen met de cruiseports het Port See-systeem laten ontwikkelen’, aldus Monic van der Heyden, commercial manager cruise bij Port of Amsterdam.

Cruisehavens in Europa kunnen zelf hun data toevoegen aan de app. Gebruikers kunnen een inlog aanmaken, waarna ze alle gegevens van de betreffende haven tot hun beschikking krijgen aangaande coronamaatregelen en beschikbare aanlegplaatsen en faciliteiten.