Dat meldde echter niets over de oorzaak van het incident maar citeerde alleen een woordvoerder van de provincie Bushehr, die zei dat de situatie onder controle gebracht werd. Op internet circuleren filmpjes, waarin een enorme rookontwikkeling te zien is.

Geheimzinnige explosies

Het incident volgt op een reeks meldingen van geheimzinnige explosies in het land in belangrijke faciliteiten als een nucleair verrijkingscomplex, fabrieken en gaspijpleidingen. Volgens de Washington Post vermoeden diplomaten dat het gaat om sabotage door Israël, de Verenigde Staten of een andere buitenlandse macht.

De New York Times citeerde een ‘inlichtingenfunctionaris uit het Midden-Oosten’ die beweerde dat Israël een bom had geplaatst in de nucleaire opwerkingsfabriek van Natanz, 700 kilometer ten noorden van Bushehr. Pikant is dat zich ten zuiden van Bushehr Irans enige kerncentrale bevindt.

Het Russische Rosatom is sinds 2017 bezig die uit te breiden met twee nieuwe reactoren, die in 2024 en 2026 in bedrijf zouden moeten komen. Daarmee is een investering van bijna tien miljard dollar gemoeid.

Bushehr is een bescheiden haven, die bereikbaar is voor schepen met een diepgang tot ongeveer zeven meter. De haven is via een kanaal van negen kilometer met de Perzische Golf verbonden.

Volgens lokale media vond de brand plaats op de Delvar Kachti Bouchehr scheepswerf en kon die na vijf uur geblust worden. De betreffende ‘schepen’ zouden rompen van glasvezel hebben, wat erop duidt dat het om plezierjachten gaat. Of er een relatie tussen de brand en de recente explosies in Iran is, of dat het gewoon een kwestie van dom toeval is, wordt onderzocht.