Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die de haven presenteerde. In totaal behandelde Zeebrugge tijdens de voorbije zes maanden 25,1 miljoen ton goederen, een groei van 14,5%. Het havenbestuur geeft geen afzonderlijke cijfers vrij voor het tweede kwartaal. Maar in het eerste kwartaal bedroeg de overslag 14,4 miljoen ton, wat betekent dat de overslag kromp naar 10,7 miljoen ton in het tweede kwartaal.

Ro/ro

De omzetting naar kwartaalcijfers maakt wel duidelijk dat de daling in ro/ro en nieuwe wagens tijdens het tweede kwartaal nog pijnlijker was dan de semestercijfers doen vermoeden. Twee derde van de nieuwe wagens van het hele semester werden al tijdens het eerste kwartaal overgeslagen. Dat betekent dat er van april tot en met juni ongeveer slechts half zoveel wagens Zeebrugge passeerden als in de drie maanden daarvoor. Stukgoed, in Zeebrugge een relatief kleine sector, daalde met 31% naar ruim 330.000 ton.

De totale groei over het eerste halfjaar was te danken aan de lng-terminal van Fluxys (+148%). Daar meerden 117 tankers met vloeibaar aardgas aan. Een jaar eerder waren dit er slechts 54. Ook het containervervoer (8,6 miljoen ton, +14%) en de vaste bulk (+32%) gingen flink vooruit, dit ondanks een aantal geannuleerde afvaarten.

Ook het passagiersvervoer kreeg rake klappen. Het voorlopig laatste cruiseschip meerde op 11 maart aan. Pas tegen ten vroegste midden augustus worden nieuwe cruisetoeristen verwacht. En op de ferrydiensten tussen Zeebrugge en het Britse Hull is het passagiersvervoer sinds maart zo goed als onbestaand.