Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat ging maandag in Kampen in gesprek met schippers van de ‘bruine vloot’: eigenaren van historische zeilschepen.

Cultureel erfgoed

Keijzer ging aan boord van de luxe tweemastklipper ‘Sûdwester’. ‘De ondernemers van de Hollandsche Zeilvloot ondervinden enorme last van de gevolgen van het Covid-19 virus’, wist de staatssecretaris. ‘De persoonlijke verhalen gaan me echt aan het hart. En het gaat bij de Hollandsche Zeilvloot niet alleen om ondernemers, maar ook om cultureel erfgoed.’

‘Het kabinet heeft verschillende maatregelen getroffen om deze ondernemers te helpen’, aldus Keijzer. ‘Een van die regelingen is de Tegemoetkoming Vaste Lasten. Vanaf nu kunnen ondernemers daar gebruik van maken.’ De tegemoetkoming geldt voor mkb-ondernemers en zzp’ers en betaalt minimaal 1000 euro en maximaal 50.000 euro uit. De tweemaster ‘Sûdwester’ voer na het gesprek naar de Koggewerf in Kampen, waar Keijzer een rondleiding kreeg over het zeeschip de ‘Hendrika Bartels’.

20 miljoen euro

Branchevereniging BBZ vraagt om een noodfonds van 20 miljoen euro die de branche zou moeten redden uit de coronapenarie. De hulpmaatregelen van de overheid zijn volgens de sector tot nu toe onvoldoende. Er dreigen toch ondernemingen failliet te gaan en historische schepen te verdwijnen.

De protestacties van de groep zijn de laatste tijd vaker in het nieuws. Zo lagen de bruine vloot-beschermers eerder deze maand voor Pampus met hun historische zeilschepen. Eerder nam CDA-Kamerlid Wytske Postma op het tall ship ‘Bark Europa’ de petitie ‘Red de Hollandsche Vloot’ aan van schipper Joost Martijn.  Die petitie werd sindsdien al meer dan 25.000 keer ondertekend.

Postma: ‘Deze zeilschepen zijn iets waarop we als Nederland trots kunnen zijn. Ze zijn uniek in de wereld. Absoluut belangrijk dat ze behouden blijven.’