AIS (Automatic Identification System) zorgt ervoor dat duwboten en binnenvaartschepen snel traceerbaar zijn in de haven en op waterwegen. Maar duwbakken hebben vaak geen eigen stroomvoorziening en dus geen AIS om ze te lokaliseren. Door de invoer van een GPS-tracker op een batterij of zonne-energie kan dit wel.

Tweehonderd euro

Duwbakeigenaren of duwvaartondernemingen kunnen een tegemoetkoming aanvragen tot 50% van de aankoopprijs met een maximum van tweehonderd euro als ze de drie jaar voorafgaand aan de aanvraag minimaal drie keer North Sea Port of de haven van Antwerpen aantoonbaar hebben aangedaan. Ook dient de aanschaf en installatie van de duwbaktracker plaatsgevonden te hebben tussen 1 januari 2019 en 31 december 2020.

Delen

Wanneer North Sea Port en Port of Antwerp over digitale gegevens van de duwbakken beschikken, kunnen die ook onderling gedeeld worden. Dit draagt bij aan een betrouwbaardere sluisplanning.