Het gaat om een operationeel directeur, een financieel manager en een ingehuurde kracht die de implementatie van een softwareprogramma zou begeleiden.

Volgens het Openbaar Ministerie hebben de verdachten tussen 2013 en 2016 circa 250 facturen verstuurd aan hun werkgever voor niet-geleverde goederen en diensten. De spookrekeningen hadden een totaalbedrag van meer dan 3,3 miljoen euro. De verdachten hebben volgens het OM geprobeerd het geld dat zij uit de kas lieten vloeien vervolgens een legaal tintje te geven zodat het lastiger werd om de criminele herkomst te achterhalen.

Schandelijk

In het requisitoir laakte de officier van justitie de handelwijze van de drie. ‘Toen ik voor deze inhoudelijke behandeling het dossier in dook, viel mij de schandelijke wijze op waarop verdachten hun werkgever of opdrachtgever bestolen hebben. Daarbij gingen zij veel verder dan ruim declareren of een stapel printpapier meenemen. Zij hebben zich op grove en grote wijze verrijkt’, aldus de officier. Hij noemde niet alleen de bedragen schandelijk, maar ook de wijze waarop. De officier wees op de nare toonzetting van WhatsApp-gesprekken waarin verdachten de buit verdeelden. De toon van vervelende jongens die een snoepwinkel plunderden, aldus de officier. Het geld werd besteed aan de luxe inrichting van een huis, aan dure horloges en audioapparatuur. Volgens het AD werd het geld ook uitgegeven aan een skybox bij ADO Den Haag. Kosten: 419.392 euro.

De officier stelde dat een werkgever erop mag vertrouwen dat werknemers met sleutelposities, zoals deze verdachten die hadden, het slot op de deur zijn en niet de sleutel tot de pot met geld. Door schending van dit vertrouwen hebben de verdachten hun werkgever ernstig benadeeld, aldus het betoog. Hetzelfde geldt volgens het OM voor de ingehuurde kracht, maar dan ten opzichte van zijn opdrachtgever. Volgens de officier heeft de ingehuurde kracht de grootste rol in het geheel wanneer gekeken wordt naar de criminele infrastructuur. Wanneer gekeken wordt naar de mogelijkheden die de financieel manager had om de fraude mogelijk te maken, dan opereerden zij volgens hem op een gelijk niveau. De operationeel directeur keurde goed waar hij had moeten afkeuren, zegt de officier. Het gemak waarmee de verdachten geld van anderen uitgaven, is volgens de officier stuitend. ‘In feite kan er niet op een schaamtelozere wijze gefraudeerd worden.’

Gevangenisstraf

De ingehuurde kracht is na het strafrechtelijke onderzoek gewoon doorgegaan met frauderen en is in de ogen van het OM een onverbeterlijke fraudeur. Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 33 maanden is volgens de officier dus op zijn plaats. Tegen de financieel manager eiste hij 28 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De operationeel directeur hoorde een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 24 maanden tegen zich eisen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.