Het vorige record stond eveneens op naam van MPET en dateert van april dit jaar. Toen werden er 9.849 containers (15.237 teu) van de ‘MSC Valeria’ behandeld.

De ‘Mina’ bereikte Antwerpen vanuit het Portugese Sines. Ze zal er deze week circa vijfduizend5.000 containers achterlaten en er bijna 6.500 laden. Haar capaciteit bedraagt 23.656 teu, wat mogelijkheden openlaat voor nieuwe recordverbeteringen. Donderdagavond vertrekt ze in principe naar Le Havre. Het schip, dat in 2019 werd gebouwd, vaart onder Panamese vlag.

HMM Algeciras

Vorige week was een andere Antwerpse PSA-terminal ook al goed voor een record. De Noordzeeterminal behandelde toen 6.553 containers van en voor de ‘HMM Algeciras’, het grootste containerschip ter wereld. Dat is een nieuw volumerecord voor het grootste aantal van één enkel schip tijdens één enkele aanloop behandelde containers.

Achteraf bleek trouwens dat er nog een record was gesneuveld. Die containers werden behandeld binnen de 29 uur. PSA vermoedt dat dit met 226 bewegingen per uur niet alleen een nieuw ‘vessel rate record is voor de haven van Antwerpen, maar ook ver daarbuiten.