In april werden bij de terminal op de Maasvlakte 188.400 teu overgeslagen. Dat was maar liefst 30,9% minder dan in dezelfde maand vorig jaar. In mei was de daling bijna net zo groot: een afname van 28% naar 184.600 teu.

Het gaat al geruime tijd slecht met de overslagvolumes op de ECT-terminal. De laatste keer dat een volumestijging werd geboekt, was in april 2019. Daarna werd maand op maand een daling genoteerd, die bovendien in de dubbele cijfers loopt. Zo verloor de terminal in het eerste kwartaal van dit jaar 20,4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De laatste twee maanden is de daling echter nog groter. Vermoedelijk is de covid-19-pandemie hier debet aan. De uitbraak van het coronavirus was weliswaar al in het eerste kwartaal, maar was toen vooral voelbaar in China. Wel besloten containerrederijen om een deel van hun afvaarten tussen het Verre Oosten en Europa te schrappen. De gevolgen daarvan lieten zich in april en mei voelen.

Antwerpen

Cosco Shipping Ports heeft ook belangen in twee terminals in België, te weten Antwerp Gateway en CSP Zeebrugge. Eerstgenoemde moest het in de voorbije maand doen met een min van 11,5%. Het is al de vijfde maand op rij dat de terminal in de min dook.

Voor Zeebrugge geldt dit niet. Weliswaar is het volume daar aanmerkelijk lager dan in Antwerpen of Rotterdam, maar de overslag zit wel duidelijk in de plus, corona of niet. De terminal boekte een plus van 76,6% in mei en maar liefst 168,5% in april. Desondanks is de overslag bij CSP Zeebrugge nog altijd minder dan een derde van die bij ECT Euromax.

Bekijk het volledige overzicht van de volumes van allee terminals waarin CSP participeert.