Volgens het dagblad kwam op 9 mei het scheepvaartverkeer in de Iraanse haven in de Straat van Hormuz abrupt en onverklaarbaar tot stilstand kwam. Computers die de verkeersstromen van schepen, vrachtwagens en goederen regelen, crashten allemaal tegelijk, met als gevolg flinke vertragingen op waterwegen en wegen die naar de haven leiden. The Post baseert zich op Amerikaanse en buitenlandse regeringsfunctionarissen die niet bij naam genoemd willen worden.

Een dag later erkenden Iraanse functionarissen dat een onbekende buitenlandse hacker de computers van de haven kort offline had gehaald. Nu, meer dan een week later, blijkt dat de haven het slachtoffer was van een substantiële cyberaanval. De bronnen wijzen de aartsvijand van Iran, Israël, aan als verantwoordelijke voor de hack-operatie.

Vergelding

De cyberaanval, die dagenlang het verkeer rond de haven heeft platgelegd, werd uitgevoerd door Israëlische agenten, vermoedelijk als vergelding voor een eerdere poging om computers binnen te dringen die landelijke waterdistributiesystemen in Israël bedienen. Die aanval van afgelopen 24 april wordt toegeschreven aan Iran. Teheran ontkent dat.

De algemeen directeur van de Iraanse haven- en maritieme organisatie, Mohammad Rastad, vertelde vorige week aan het Iraanse persbureau ILNA dat de cyberaanval de computers van de organisatie niet is binnengedrongen en alleen een aantal particuliere besturingssystemen kon infiltreren en beschadigen.

Totale verwarring

Een veiligheidsfunctionaris van een buitenlandse regering die het incident van 9 mei in de gaten hield, noemde de aanval tegenover The Post ‘zeer nauwkeurig’ en zei dat de schade aan de Iraanse haven ernstiger was dan de Iraanse autoriteiten naar buiten hebben gebracht. Volgens de bron was er in de haven sprake van ‘totale verwarring’.

Stuxnet

Iran en Israël beschuldigen elkaar al jarenlang van dergelijke cyberaanvallen. Een van de meest roemruchte hacks werd in 2010 uitgevoerd op een Iraanse kerncentrale in Bushehr. Daarbij richtte de computerworm Stuxnet, die zou zijn ontwikkeld door de Verenigde Staten en Israël, aanzienlijke schade aan.