Het gaat om brandstoffenhandelaar ZenRock Commodities Trading dat door de rechtbank onder curatele is gesteld en zich geconfronteerd ziet met een schuldenberg van 600 miljoen dollar. Dat blijkt uit een gerechtelijk document, dat persbureau Reuters heeft ingezien. Een van de schuldeisers is de Nederlandse ING Bank.

Inval

Afgelopen vrijdag deed de politie een inval bij ZenRock naar aanleiding van een aangifte van zakenbank HSBC van ‘zeer oneerlijke transacties’. Het bedrijf zou bij meerdere banken geld hebben geleend op basis van dezelfde partij olie en zou zich schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte. De bank eist betaling van vorderingen van bijna vijftig miljoen dollar en heeft het vertrouwen in de bedrijfsleiding verloren.

Die actie komt een paar weken na de ineenstorting van de Hin Leong-groep, die behalve een rederij een grote bunkerhandel omvat. Dat veroorzaakte een schokgolf in de Singaporese maritieme gemeenschap. Oprichter en tot voor kort bestuurder Lim Oon Kuin, beter bekend als OK Lim, had daar een bijna mythische status maar is nu volledig van zijn voetstuk gevallen.

Hin Leong kwam in de problemen door de vrije val van de olieprijs na een verlies van naar schatting 800 miljoen dollar op expirerende futures-contracten. In een poging de zaak te redden, verkocht het bedrijf partijen olieproducten, die dienden als onderpand voor bankfinanciering. De totale schuld van de groep zou zo’n vier miljard dollar bedragen.

Verstoring van de handel

Eind vorige maand verzekerde ZenRock zijn klanten nog dat het niet onder financiële druk stond als gevolg van de ineenstorting van de brandstofprijzen, maar in een gerechtelijke verklaring zegt ZenRock nu het tegenovergestelde.

Het wijst naar een reeks van externe oorzaken zoals ‘een ernstige verstoring van de handel’ veroorzaakt door de coronacrisis, een ‘steile daling van de olieprijzen’ en ‘een verkrapping van de kredietmarkt, verergerd door de toegenomen voorzichtigheid van banken’.

Zes banken

Int totaal zes banken hebben een vordering ingesteld tegen ZenRock, waaronder de Nederlandse ING Bank. Naast HSBC zijn de andere vier: Credit Agricole, Bank of China, de Zwitserse Banque de Commerce et de Placements en Natixis Bank. Bij de deconfiture van Hin Leong is ABN Amro een van de schuldeisers. Die zou zo’n 300 miljoen dollar hebben uitstaan.

Enkele jaren geleden ging Dynamic Oil Trading (DOT) ten onder, indertijd een van de grootste brandstofhandelaren van Singapore, eveneens als gevolg van malversaties van de bedrijfsleiding. De topman werd vorig jaar in hoger beroep veroordeeld tot vijf jaar gevangenis. De ineenstorting van DOT leidde uiteindelijk tot het faillissement van het Deense moederbedrijf OW Bunker.