Afgelopen maand liepen er 729 zeeschepen binnen. Samen vervoerden ze 5,4 miljoen ton goederen, 120.000 ton minder dan in april 2019. In de meer gedetailleerde cijfers is corona wisselend zichtbaar. Zo steeg de aanvoer van goederen op zeeschepen met 8% tot 4 miljoen ton, maar kromp de afvoer 23% in, tot 1,4 miljoen ton.

Dit beduidende verschil in aanvoer en afvoer is ook in de soorten goederen te zien. Landbouw- en voedingsproducten zitten met een groei van 50% nog altijd stevig in de lift. De afvoerbeperking voor voertuigen richting Groot-Brittannië, het tijdelijk sluiten van een aantal bedrijven in de automobielsector en het gedeeltelijk stilleggen van betoncentrales en het stilvallen van bouwwerken in maart – als rechtstreekse gevolgen van de coronacrisis – waren in april nog duidelijk te merken. De grootste dalers zijn immers de overslag van voertuigen (-45%) en van bouwmaterialen (-31%).

Status quo

In de havens van North Sea liepen in april 3.360 binnenschepen binnen, 17% minder dan in april vorig jaar. De goederenoverslag via binnenvaart ging met 9% achteruit (400.000 ton).

Voor de eerste vier maanden van het jaar samen duiden de cijfers op een status quo met vorig (+0.4%). ‘April is de eerste maand waarin de invloed van corona zichtbaar is’, stelt woordvoerder Johan Bresseleers. ‘We verwachten dat hij de komende maanden nog verder voelbaar zal blijven.’