In een circulaire zegt het bedrijf dat de hoge ‘yard density’ voortvloeit uit ‘de huidige onregelmatigheden als gevolg van de internationale voorzorgsmaatregelen in relatie tot covid-19’.

De maatregel geldt voor zowel vrachtwagens, binnenschepen als treinen. Hoe lang dat zo blijft, is niet duidelijk. Het gaat overigens niet om een unieke situatie; het komt vaker voor dat ‘empties’ bij grote drukte tijdelijk niet worden geaccepteerd.

RWG

De eveneens geautomatiseerde terminal van Rotterdam World Gateway (RWG) is al eerder gestopt met het aannemen van lege containers. Ook die verwijst naar veranderde stromen als gevolg van de coronacrisis.

Belangrijkste oorzaak lijkt te zijn dat verladers volle importcontainers op de terminals laten staan die niet afgeleverd kunnen worden, omdat veel fabrieken en distributiecentra gesloten zijn.