Het Singaporese Keppel-concern heeft afzonderlijke intentieverklaringen getekend met de Nederlandse tankopslaggroep en met het Australische logistiekconcern Toll Group om de haalbaarheid te onderzoeken. Het idee is om zeewater te gebruiken voor de koeling van de datacentra, die enorme hoeveelheden stroom nodig hebben.

Het datacentrum-park zou moeten komen bij de offshore-basis Loyang vlakbij Changi Airport. Die wordt beheerd door Toll, dat overigens in handen is van het beursgenoteerde Japan Post Holdings. Dit meldt Vopak in een uitvoerig persbericht, zonder details te noemen over de timing en de omvang van het project.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Lng

Keppel en Vopak gaan gezamenlijk onderzoeken of de benodigde stroom ter plekke met lng kan worden opgewekt. Daardoor zou het complex niet afhankelijk zijn van het stroomnet van Singapore. Daarnaast is het bedoeling om de datacentra te koelen met behulp van het vloeibare aardgas, dat wordt vervoerd en opgeslagen bij een temperatuur van minus 163 graden.

Topman Wong Wai Meng van Keppel Data Centers zegt een groot potentieel te zien voor drijvende datacentra, die volgens hem minder energie nodig hebben dan die op land. Het concept wordt modulair opgezet zodat het snel opgeschaald kan worden. Hij zegt dat het concern modules voor de datacentra via Keppel Offshore & Marine snel en efficiënt kan leveren.