De maatregel, die deze week werd afgekondigd door Maritime Safety Queensland (MSQ), geldt voor alle schepen, en personen aan boord, die de afgelopen veertien dagen in een land buiten Australië zijn geweest en willen aanmeren in een van de havens van de staat Queensland.

Bij overtreding kan de maximale boete voor een persoon oplopen tot 66.725 Australische dollar (ruim 35.000 euro), voor een bedrijf ligt de maximumstraf op 333.625 Australische dollar (ruim 190.000 euro).

Roekeloos

Australia Shipping, een organisatie die 70% van de Australische containerhandel vertegenwoordigt, is niet te spreken over de maatregel en vreest dat ook andere havens in het land dezelfde restricties gaan invoeren.

‘Het MSQ-beleid is roekeloos en niet te verdedigen. Bemanningen van vrachtschepen lopen het minste risico op een besmetting. Bij nog geen enkel bemanningslid van een vrachtschip is covid-19 geconstateerd’, aldus Rod Nairn, topman van Shipping Australia.

China

In de haven van Fuzhou in het oosten van China is eveneens een quarantainemaatregel van kracht, zo meldt het Amerikaanse persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met havenpersoneel.

Schepen die aankomen vanuit Japan, Zuid-Korea, Iran, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, de VS en Singapore mogen de haven niet binnen totdat ze een verplichte veertiendaagse quarantaine hebben voltooid. Het aftellen begint wanneer schepen zijn vertrokken uit een van de zojuist genoemde landen. De maatregel raakt vooral de intra-Aziatische handel.

Tegelijkertijd wakkert het de vrees bij rederijen aan dat ook andere grote Chinese havens de veertiendaagse quarantaineregel gaan invoeren. Volgens maritiem vakblad Splash is dat inmiddels al gebeurt in de twee grootste havens van China: Ningbo-Zhoushan en Shanghai.

Coronalanden

De maatregel geldt volgens het vakblad voor elk schip of elk persoon aan boord dat vanuit de zwaarst getroffen ‘coronalanden’ komt. Dat zijn momenteel: het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Zweden, België, Noorwegen, Nederland, Denemarken, Oostenrijk, Zuid-Korea, Japan, Iran, Italië, Frankrijk, Spanje, Duitsland en de VS. Deze lijst wordt waarschijnlijk alleen maar groter naarmate de pandemie zich zal uitbreiden naar andere landen.