De index geeft volgens de twee Duitse instituten een goed beeld van hoe de wereldhandel er voor staat. Door de daling in december staat de index nu ruim 3% lager dan het record in september vorig jaar.

Chinese havens

Niet alleen december was een slechte maand, ook de cijfers over november werden met 1,7 punten naar beneden bijgesteld. De reden daarvoor waren de slechte cijfers van een aantal Chinese havens. Die waren nog niet meegenomen in de eerdere schatting.

Dat nu ook de containeroverslag in de Chinese havens daalt, is nieuw. Eerder daalde vanwege de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China al wel de containeroverslag aan de westkust van de VS.

Handelsconflict

Volgens RWI-topman Roland Döhrn laten de nieuwste cijfers zien dat de negatieve effecten van de handelsconflicten op de wereldhandel steeds duidelijker worden.

‘De containeroverslag vertoont momenteel de sterkste daling sinds het najaar van 2008, dat wil zeggen sinds de grote recessie. Het handelsconflict tussen China en de VS wordt hiermee steeds meer weerspiegeld in de uitwisseling van goederen tussen deze twee landen.’

Coronavirus

De meest recente cijfers van de Index betreffen december. Dit betekent dat de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus nog niet zijn verwerkt.