De omzet in het vierde kwartaal kwam uit op 299 miljoen euro. Dat betekende een daling van 5,7% in vergelijking met 2018. De bezettingsgraad van de opslagfaciliteiten van Vopak was in het vierde kwartaal 84%, een fractie minder dan de 85% van het jaar ervoor.

Heel 2019

Over het gehele jaar 2019 kwam Vopak uit op een ebitda van 830 miljoen euro. Dat was 13% meer dan in 2018. Ongeveer twee derde van de stijging kwam door gewijzigde boekhoudregels en positieve valuta-effecten.

De omzet kwam vorig jaar uit op 1,253 miljard euro, vrijwel identiek aan de 1,254 miljard van 2018. Het gebruik van de opslagtanks lag over het hele jaar 84%. Dat was lager dan de 86% van het jaar ervoor. De komst van de zwavelcap voor de scheepvaart per 1 januari 2020 droeg hieraan bij.

Het afgelopen jaar stond bij het Rotterdamse bedrijf in het teken van onder meer diverse desinvesteringen. Zo werden opslagfaciliteiten in Amsterdam, Hamburg en het Spaanse Algeciras van de hand gedaan.

Aandelen terugkopen

Tegelijkertijd met de jaarcijfers maakte Vopak bekend dat het aandelen gaat terugkopen. Het gaat om een totaalbedrag van 100 miljoen euro. Het bedrijf start donderdag met het terugkoopprogramma en verwacht dit nog voor het einde van 2020 te kunnen afronden.