Dat meldt de ondernemingsraad van het bedrijf, die stelt dat directeur Peter Pesselse niet heeft gereageerd op het verzoek om het personeel vrij te stellen van werk. Moederbedrijf Steinweg besloot in december vorig jaar Uniport per 31 maart te sluiten. De ruim vijftig hectare grote terminal ontvangt al wekenlang geen schepen meer.

Desondanks verplicht Uniport de werknemers om op te komen. Voorzitter Wim van Gijlswijk van de ondernemingsraad noemt de situatie ‘schrijnend’. Volgens hem brengen tientallen medewerkers hun dagen of nachten door in de kantine zonder enig zicht op werk. ‘Darten, tafeltennissen en vooral: Mens Erger Je Niet!’, zegt hij.

Drukmiddel

Volgens de raad gebruikt de Uniport-directie de opkomstplicht als drukmiddel om een akkoord over een sociaal plan af te dwingen. Werknemers die ingaan op het door Uniport aangeboden sociaal plan mogen wel thuisblijven. De ondernemingsraad spreekt van gijzeling.

De raad eist nu in kort geding dat Uniport de werknemers toestaat om thuis te blijven zo lang er geen werk is. Daarnaast heeft de raad de Inspectie-SZW gevraagd om een oordeel uit te spreken over de situatie. Die zou één dezer dagen komen inspecteren.