Dat betekent dat het nog geruime tijd gaat duren voordat de eerder deze week opgelopen achterstanden kunnen worden weggewerkt. De ‘grote vijf’ (ECT Delta, Euromax, RWG en APMT1 en 2) hebben sinds zondagavond bijna drie etmalen volledig stil gelegen. Dat betekent dat tienduizenden containers vertraging hebben opgelopen.

Een binnenvaart operator schat dat het in normale omstandigheden ongeveer tien dagen zou duren om de achterstanden weg te werken. Maar omdat ‘Dennis’ het komend weekend mogelijk opnieuw roet in het eten gooit, gaat dat naar alle waarschijnlijkheid aanzienlijk langer duren.

Topman Joop Mijland van terminal en barge operator BCTN spreekt van ‘een verloren week’. De groep heeft besloten om de deze week geschrapte aanlopen op de Maasvlakte niet in te halen. Volgens hem hebben zijn klanten begrip voor het besluit om eerder geboekte containers over te hevelen naar toekomstige afvaarten.

Unifeeder

Het Deense Unifeeder, de grootste feedervervoerder van Europa waarschuwde eerder al voor ernstige vertragingen in het containervervoer in heel Noordwest-Europa. Het bedrijf wees erop dat niet alleen de containeroverslag in de Rotterdamse haven plat lag, maar ook die in alle havens aan de Britse oostkust.

Daarnaast waren volgens Unifeeder veel inland terminals gesloten en werden de meeste spoordiensten opgeschort. Het bedrijf voorspelde dat er na de storm congestie zou ontstaan in de havens en op het Kielerkanaal, de ‘binnendoor-route’ tussen de Noordzee en de Oostzee.

Wereldrecord

Tenminste één bedrijf was wel blij met de storm Ciara van het afgelopen weekend, die met uitschieters op zee en aan de kust tot windkracht 11 zwaarder werd dan verwacht. General Electric meldt namelijk een ‘wereldrecord’.

Diens windturbine Haliade X-12 op de Maasvlakte heeft in een etmaal 288 Megawattuur stroom geproduceerd, volgens GE meer dan welke windturbine ooit eerder heeft gepresteerd. De windturbine op het terrein van Sif, met bladen van 107 meter en een tiphoogte van ongeveer 230 meter, is een prototype. De levering van de eerste exemplaren moet in 2022 beginnen.

Dennis

Dennis zal zondagmiddag naar verwachting een stormachtige wind veroorzaken. Meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza voorziet windsnelheden van 100 tot 120 kilometer per uur. Hij houdt wel een slag om de arm omdat de weermodellen de komende dagen nog kunnen veranderen.

Hij verwacht dat Dennis in elk geval problemen zal veroorzaken in het Verenigd Koninkrijk en wellicht ook in Nederland. Wel denkt hij dat het minder heftig wordt dan bij  Ciara.