De toezichthouder vindt dat er na de transactie voldoende concurrentie overblijft. Als ook de mededingingsautoriteiten van de andere betreffende landen de deal goedkeuren, betekent dit dat CM Port indirect aandeelhouder wordt van de containerterminal Rotterdam World Gateway (RWG) op de Maasvlakte.

De Franse rederij is voor 30% aandeelhouder in RWG. Dat belang maakt deel uit van een portefeuille van tien participaties in containerterminals, die CMA CGM voor bijna een miljard dollar aan Terminal Link overdoet. De Fransen hebben geld nodig om de balans te versterken na de dure overname van Ceva Logistics.

Chinese invloed groeit

Aangezien APMTR medio dit jaar waarschijnlijk aan het Hongkongse Hutchison wordt verkocht, is er eind dit jaar waarschijnlijk nog maar een deepsea-terminal op de Maasvlakte zonder Chinese invloed: APMT2. ECT Delta is immers eveneens in handen van Hutchison, Euromax in die van Hutchison en Cosco.