Meteorologen voorspellen dat zondagavond een zware winterstorm vanuit het zuidwesten over ons land zal trekken. Zo verwacht Wilfred Janssen van Weerplaza ‘minstens windkracht negen aan de kust en zware windstoten van zeker honderd kilometer per uur’. De nog ongeboren storm heeft, naar Amerikaans voorbeeld, zelfs al een naam: Ciara.

Eerste keer

Het is de eerste keer dat een storm in Nederland een naam krijgt. Het KNMI heeft in overleg met weerdiensten in omliggende landen voor dit eerste jaar een een lijst met namen opgesteld. Volgens Jansen ‘verhoogt naamgeving van stormen het bewustzijn van gevaar’. In het geval van APMT MVII, zoals de geautomatiseerde officieel heet, heeft dat alvast gewerkt.

Nu is het afwachten of de Code Oranje-achtige voorspelling ook uit komt, wat lang niet altijd het geval is. Voor het zover is, komen er juist een paar rustige, vrij zonnige dagen, zegt de Weerplaza-meteoroloog. Tot en met zondag worden zelfs middagtemperaturen van tien tot twaalf graden verwacht, uitzonderlijk warm voor de maand met de grootste kans op een Elfstedentocht.